Nya Washington, Gamla Washington

Två namn som diskuterats hett bland mina vänner här idag* är Marion Barry och Robert Griffin, III (RGIII).

Marion Barry var borgmästare (en otroligt ineffektiv sådan, enligt dom jag känner som bodde här då) i Washington, D.C. flera gånger under 80- och 90- talet, men satt i fängelse för crack-missbruk ett tag. Han är nu en ledamot för D.C. City Council (ungf. kommunfullmäktige), men är fortfarande en kontroversiell figur. Han har lyckats bli vald många gånger, fastän han har problem med anklagelser om alkoholmissbruk, skattebedrägeri och korruption. Nu har han hamnat i hett vatten efter kommentarer om ”smutsiga” asiatiska affärer och för kommentarer om sjuksköterskor från Filippinerna som ”tar” jobb i D.C.

Han är vad jag skulle karakterisera som ”gamla” Washington – lite sådär grov runt kanterna, lite sliskig, känns som om han inte har stadens bästa i tankarna utan att han mest försöker gagna sig själv och kanske några kumpaner. Orsaken till att han fortvarande blir vald av folket i Ward 8 (den del av staden han representerar) har mycket att göra med väldigt komplicerade och långvariga ras- och klass- problem. Men jag tycker, som många andra, att han rör upp mer problem än han löser, så det är dags nu att ta ett steg tillbaka och avgå. Inte för att jag tror att det kommer att hända…

Den andra personen vars namn är på allas läppar idag, Robert Griffin III, är istället en frisk fläkt som kanske står för nya Washington istället. RGIII, som han kallas, är en otroligt duktig ung man som valdes under NFL Draft idag som quarterback (QB) för Washington Redskins – stadens American Football-lag. Laget har haft det jättejobbigt dom senaste åren och har inte haft en riktigt bra QB på många år. RGIII vann Heisman Trophy (delas ut till den mest framstående spelaren inom college-fotbollen) 2011 och anses som näst-bästa spelaren som kommer med i ligan idag. Inte nog med att han är jätteduktig på football, men han har lite humor och lite sinne för roliga saker, så han verkar som om han kan hjälpa laget att hitta lite nya tag i år. Folk här är helt fanatiska när det gäller Redskins, så det skall bli kul att följa honom nu.

*För mig personligen har det annars mest handlat om Washington Capitals, som vann mot Boston igår kväll, samt deras målvakt Braden Holtby som vi kallar Holt-beast just nu. Men dom flesta jag känner är inte så intresserade av hockey.

Annonser