Gamla Bloggen: Dogwoods och Bensin

Det är fortfarande väldigt fint väder här och jag hör – samt ser på ÖA förstås – att det har blivit vår i Övikstrakten också. Bilden är på en rosa dogwood som växer bredvid vägen där jag brukar promenera. Det finns massor med olika sorters blommande träd här, men jag tror att dogwood hör till en av mina favoriter.

Dogwood
Rosa Dogwood

Idag, när oljan steg till US$74 per fat, så kom jag på en till sak som chockade mig när jag var hemma, nämligen vad otroligt dyrt det var att tanka! Jag har förstås alltid vetat att man betalar mycket mer än här i Sverige, men det är något man inte tänker på i vanliga fall. Inte är det konstigt att man går, cyklar och åker buss i Sverige istället.

Idag på lokala TV nyheterna intervjuades flera kunder där dom stod och tankade sina stora SUVs och pratade om hur förfärligt dyrt det är när bensinen kostar $2.89 per gallon. En dam beskrev det höga priset som ”oanständigt”… Det är klart att det är mycket dyrare än när vi flyttade hit 1988, då kostade en gallon ungefär $0.89.

Det skall bli intressant att se om amerikanarna lägger om sina vanor om priserna går upp ännu mera. Jag tror faktiskt inte det, utan man kommer att ”grin and bear it” som dom säger här. Värst skulle det nog att bli för alla dom som bor långt utanför städerna och åker någon timme in till stan till jobbet varje dag.

Det är dessutom svårt att börja cykla eller gå mera när man inte riktigt kan ta sig dit man vill på så vis eftersom det har byggts motorvägar överallt. USA:s vägar är byggda för bilar, inte för cyklar eller fotgängare. Ibland kan man se affären dit man vill fara tvärs över vägen, men det krävs en bil för att ta sig dit… Dessutom tycker jag att många här känner det som om det är en mänsklig rättighet nästan att kunna ta sin bil och köra vart man vill. ”The open road” är en del av den amerikanska kulturen, en ide som Harley Davidson t.ex. har utnyttjat till god effekt.

http://www.floridata.com/ref/C/cornus_f.cfm
http://www.rideamerica.com/

Annonser