Gamla Bloggen: Hamnsäkerhet och Hockey

Det är inte ofta som republikaner och demokrater kommer överens, men just nu verkar båda sidorna ense om en sak – dom vill inte att ett statligt ägt företag från Förenade Arabemiraten ska få driva 6 av USAs största hamnar. Hittills har ett företag från Storbritannien haft i uppgift att driva hamnarna, men det köptes upp förra veckan av Dubai Ports World. Enligt Bush och Vita Huset har affären redan blivit granskad av alla relevanta myndigheter, som har avgjort att det inte finns några säkerhetsrisker som dom bedömmer skulle stoppa köpet.

Själv tror jag inte att Bush hade räknat med vilket motstånd han skulle få både bland demokrater och bland viktiga republikaner. Nu pratas det om ny lagstiftning för att förhindra köpet, men Bush har lovat att använda sitt veto och säger att han inte tänker skriva på några sådana lagar. Stackars Scott McClellan, som är talesman för Vita Huset, har stått svettande framför TV-kamerorna på C-SPAN hela dagen idag för att försöka förklara varför Bush stöder affären. [C-SPAN är en TV kanal som mest sänder direkt från vad som händer i kongressen.]

Spelar det egentligen någon roll om företaget som driver hamnarna är från Storbritannien eller från AE? Det är det som är frågan i USA just nu, men det är delade meningar om det rätta svaret. Vi får väl se om dom kommer med någon sorts lösning innan den första mars, då köpet egentligen skall vara färdigt.

Idag har det annars mest varit prat om hockey och hur dåligt USAs hockeylag har spelat i OS. På TV just nu beklagar sig en kommentator om det usla lagspelet, samt om hur ingen av stjärnorna från NHL gjorde speciellt bra ifrån sig. Dom har massor av beröm för hur Sverige spelade hockey idag, men däremot har jag inte hört ett pip om Anja Pärsons guldmedalj.

Annonser